10 cançons per alterar la realitat

TheCreativeNet - Marc O'Callaghan

10 cançons per alterar la realitat

Coàgul = Marc O’Callaghan. Performancer i compositor, acumula energies en un punt espacial concret. Perquè per al Marc, l’espai és una part molt important de la seva obra. I de la seva concepció de la realitat. Pensa que és a través de l’espai que s’obtenen els sons. I que amb els sons es pot alterar l’espai. Les seves referències? William Burroughs, Boyd Rice i Jürgen Weber. Per què? Perquè són manipuladors sonors de la realitat. I és per això que la seva playlist és una selecció molt acurada. Cançons que modifiquen la realitat.

1. Vagina Dentata Organ. Chant Premier.

«Vagina Dentata Organ és el projecte musical de Jordi Valls. Des de principis dels 80 que s’ha dedicat a editar discs que només contenen gravacions sonores “en cru” i a fer performances destructives. “Poesia sense retòrica” o “the most fanatical band in the world” han sigut varies maneres com l’han definit».

2. Marc Serra. Football Club (Stereo Mix)

«Peça sonora que el músic Alberto Bernal va fer per l’artista Marc Serra, presentada el 2015 en format d’instal·lació sonora quadrofònica. Està feta a partir del so de molts hooligans cridant en estadis de futbol. Un mantra col·lectiu contemporani. Segons l’autor, aquí s’ajunten dos tótems de l’entreteniment de masses: el futbol i la cultura de club. A mi em sembla que això encarna aquest monstre que som els humans quan ens encomanem als baixos instints en ares d’ideals provisionals: la bellesa irracional de les masses en tot el seu esplendor».

TheCreativeNet - Marc O'Callaghan

3. Alozeau. Angelus Novus.

«El projecte d’ambient experimental de Josué Coloma. Aquesta cançó està extreta del seu disc “Sonidos Interrumpidos” (2014), dedicat a la mort de Walter Benjamin. Està feta a partir de la gravació del so ambient de l’interior del monument commemoratiu que hi ha al precipici de Portbou per on el filòsof es va suicidar fugint dels nazis i delatat per la Guàrdia Civil. En la obra benjaminiana el Nou Àngel és l’àngel de la història, les ales del qual són mogudes pel vent del progrés. Ell va agafar aquesta imatge d’una pintura de Paul Klee, i jo vaig agafar la idea de Benjamin per a batejar a l’àngel amb cara de gos que no paro de dibuixar a tot allà on puc. Per això suposo que també em fa especial gràcia aquesta peça».

TheCreativeNet - Marc O'Callaghan

4. Playa Nueva. A03 Història de Catalunya.

«El projecte sonor de l’artista Irma Marco, que sobretot treballa amb els suports sonogràfics, l’atzar dels objectes trobats o el collage sonor. És una recol·lectora arxivista de cintes de cassette que es troba pels llocs, i moltes vegades en les seves obres simplement incorpora fragments dels contiguts sonors d’aquestes cintes trobades sense modificar-ne res, ni tan sols el títol. Aquesta peça forma part de la seva cinta de cassette “Objet Trouvé – 00001” (2014), i el que s’escolta (silenci absolut) és exactament el que hi havia en un cassette que es va trobar que portava el mateix títol que dóna nom a la peça».

5. V/A. grito_arus.wav comp.

«Recopilatori que conté 38 cançons de 38 grups que d’alguna manera o altra contenen el so del cèlebre crit d’Alfons Arús, editat el 2015 per Nyapster (el segell de Pau Mangrané a.k.a. PLOM). Vale, aquí he fet trampa i he inclòs moltes cançons en l’espai d’una, però és que ja que m’ho he trobat així tot junt a Youtube no m’hi he pogut resistir».

TheCreativeNet - Marc O'Callaghan

6. Current 93. Where The Long Shadow Falls (beforetheinmostlight).

«La base d’aquesta cançó està feta a partir de loopejar una de les primeres gravacions sonores de la història, que conté la veu d’Alessandro Moreschi, l’últim castrati reconegut. Em sembla increíble i fascinant com aquesta gravació és un producte únic, coincidència del final d’un món i l’inici d’un altre, fruit d’una casualitat històrica que bé podria no haver succeït mai. CURRENT 93 és un d’aquests grups que des que el vaig descobrir ja m’ha acompanyat per la resta de la meva vida».

7. Tekna. (Sense títol).

«Duet format per Adriana Petit i Claudia Romero. Es tracta d’un projecte que psicogeografia les seves experiències al Marroc el 2015 i que sembla que no ha de tenir continuïtat. Aquesta gravació conté enregistraments de pregàries musulmanes i altres sons locals. Em sembla que tot plegat té molt a veure amb una mena d’anhel d’exorcitzar-se de la visió occidental de les coses. Com una mena de colonialisme invers: d’escapar cap a allò “altre” però adonar-se’n de que en el fons de qui ens volem escapar és de nosaltres mateixos i això és impossible. Les magnífiques gravacions de vídeo són de l’Adriana Petit».

TheCreativeNet - Marc O'Callaghan8. Plagiarismisart. Contubernio y Tabla de Embutidos Ibéricos.

«Aquest és el projecte de Santi Plagio. Aquesta peça està extreta del seu recopilatori “Ellos hicieron la comunión contigo” (1997-2009), i conté tota una varietat de sons provinents de la època de la transició. La transició va ser un procés que vam passar a cegues i mai s’ha volgut remoure gaire. M’agrada la idea de que aquesta música pot resultar ofensiva per a oients de posicions polítiques antagòniques, i per tant és capaç de suggerir la terrible veritat de que en el fons aquestes posicions antagòniques se situen en un mateix paradigma existencial».

9. El ataque de la basura radioactiva. Pánico en Barcelona.

«Cançó mítica d’aquest ja inexistent projecte d’electro-punk anarco-futurista, capitanejat per Daniel Inalámbrico. Extret de “Primeras Mutaciones” (2005), inclou la gravació de la trucada d’un veí de Gràcia que es queixa dels okupes en algun mitjà públic. Crec que aquest és un document històric que retrata amb fidelitat tot aquell despropòsit que fóu la construcció del “civisme”, la Barcelona de Joan Clos, del Fòrum i del Carlinhos Brown; de la que també en patim encara les conseqüències».

10. Psychic tv. Money for E (Jack The Tab Remix).

«No puc evitar acabar amb aquest grup (o més aviat culte) que encara que sigui mundialment famós és totalment de justícia que tingui un lloc en aquesta llista. Aquest és un “rompepistas” extret del “Beyond Thee Infinite Beat” (1990), el disc de remixos del cèlebre “Towards Thee infinite Beat” que va marcar el seu període acid house (alguns diuen que van ser ells qui van inventar aquest gènere, cosa que sincerament em costa de creure)».

Coàgul acaba de publicar un nou LP anomenat Tot Encaixa!, al link hi podeu trobar tota la informació del seu nou disc i el seu nou video clip.

Foto de portada d’Alejandra Núñez.