I tu què ets, deliberat o espontani?

TheCreativeNet - Alba Yruela

I tu què ets, deliberat o espontani?

Ho sentim, aquesta entrada està disponible només en Espanyol Europeu. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Creativitat = combinar elements d’informació per crear idees o productes originals, útils i exitosos.

Talent = habilitat en un terreny específic amb una base genètica molt forta.

Imaginació = habilitat per percebre mentalment objectes o escenaris que no existeixen realment.

Existeixen dos camins per arribar a la creativitat: el deliberat i l’espontani:

1. Deliberat.

Creativitat seqüencial i estructural. Les persones deliberades focalitzen l’atenció per potenciar la creativitat. Saben d’on treuen les idees. La seva creativitat és lògica. Es basen en l’assaig-error. El seu centre de decisió es troba en el còrtex prefrontal esquerre. Això vol dir que funcionen segons la inhibició cognitiva, és a dir, diferencien molt bé el conscient de l’inconscient.

2. Espontani.

Creativitat intuïtiva. Les persones espontànies són creatives quan es relaxen. No saben ben bé d’on treuen les idees. Apareixen sense buscar-les. Es basen en el sistema emocional i en els nuclis d’associació. Se’ls relaxa el còrtex prefrontal i els emergeixen altres estructures. Això vol dir que funcionen segons la desinhibició cognitiva, és a dir, tenen menys filtres per a diferenciar el conscient de l’inconscient. Com menys filtres, més possibilitats de fer noves combinacions. I més possibilitats de ser creatius.

Tots dos camins ens poden dur a la creativitat. Això sí, e maneres diferents. La clau està en no trobar-se gaire immers en un dels dos punts. Agafar el millor de cadascun. Posar pocs filtres, desordenar la ment o fer connexions inesperades, sí, però també tocar de peus a terra i saber separar les bones idees de les dolentes.

Vía Franc Ponti.
Foto de Portada de l’Alba Yruela.