V de valor, I d’idea, P de passió. L’abecedari de la creativitat.

TheCreativeNet - Javier Jaén

V de valor, I d’idea, P de passió. L’abecedari de la creativitat.

Ho sentim, aquesta entrada està disponible només en Espanyol Europeu. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A. Aventura. El punt de partida de tot el procés innovador. Un viatge de resultat incert. L’essència de la creativitat.

B. Barrera. N’hi ha a tot arreu, però si no existissin, les hauríem d’inventar. Reals o imaginades. Pels mestres orientals són imprescindibles. Nosaltres, en canvi, les odiem. Error. Els camins planers no són creatius.

C. Caos. Les situacions caòtiques = generadores d’innovació. El caos pot generar ordre, i curiosament, acaba amb un grau superior d’organització.

D. Diferenciació. La nostra societat és competitiva. En l’era de la informàtica, la globalització i la generació de democràcia el que compte és el valor de les minories. I de la diferència.

E. Equip. La innovació no es pot entendre des de la individualitat. Els artistes poden ser personals + intransferibles. Els innovadors no.

F. Frontera. Les fronteres separen i protegeixen. Són l’espai de les diferències. Una oportunitat per a l’aventura i la creació.

G. Gestió. Els inventors, inventen. Els creadors, creen. I els innovadors: inventen, creen i gestionen. Ser innovador = transformar una idea en un projecte, i un projecte en una realitat.

H. Hibridar. Un híbrid és el resultat d’un encreuament. Una bona manera de generar nous conceptes = mesclant idees preexistents.

I. Idea. La base de la innovació. I com s’aconsegueixen? Oblidant-nos de límits i fronteres, treballant en equip, pensant amb positivitat, emoció. I sobre tot, somiant.

J. Jerarquia. La clàssica estructura piramidal ha mort. Les empreses més creatives del món = afavoreixen el treball horitzontal. La clau? Estratègies compartides + lideratge transformador + responsabilitat repartida.

K. Kids. Sí, els nens de la “game generation”. Els vertaders nadius digitals. Aquells que han assimilat des de petits valors com la investigació, el risc, l’aventura, la invenció o el fracàs.

L. Lideratge. Per innovar necessitem líders, no gestors. Mentre un cap organitza els recursos dels que disposa, un líder en crea de nous.

M. Màscara. Les paraules, els hàbits, les tradicions, les lleis o les religions = construccions humanes per fer la realitat més intel·ligible. Un innovador hauria de poder desemmascarar aquests convencionalismes.

N. Negre. Ser creatiu = ser de tots els colors. També negres. Sortir dels convencionalismes i passar a l’altra costat de les fronteres.

NY. Nyap. O el que és el mateix: un error. El gran amic de la innovació. Els errors s’han de gestionar millor que els èxits. Són molt valuosos. Si ens aturem en l’èxit, deixem d’innovar.

O. Objectius. Ho va dir Sèneca: “No hi ha vent favorable per aquells que no saben on van”.

P. Passió. La innovació necessita seny i equilibri. Necessita canvi i transgressió. Necessita passió = força, decisió, energia i valor.

Q. Què-Qui-Quan. La creativitat = capacitat de proposar idees noves, inventar alternatives, somiar mons diferents i formular utopies. Ser innovador = un creatiu de les idees, un pràctic de les realitats.

R. Rutina. La gran enemiga de la creativitat. L’experiència no sempre ens diu com s’han de fer les coses. Per trobar solucions innovadores hem de partir de nous horitzons.

S. Sistematitzar. La creativitat = lliure, indisciplinada, heterodoxa. Però no floreix en condicions externes. Necessita entorns determinats. Li cal una sistematització que li permeti la rebel·lió contra els sistemes.

T. Transgressió. En el món de la innovació, la transgressió és la norma. L’obediència, el delicte.

U. Utopia. En realitat innovar no és pensar utòpicament sinó lluitar perquè les utopies deixin de ser-ho.

V. Valor. El valor que el consumidor li atorga a cada producte marca la direcció en la que les innovacions poden triomfar.

W. Wiki. De la filosofia wiki neix la innovació oberta. Si tu tens una idea i jo una altra i les compartim, tindrem dues idees.

X. Xina. La imitació = propulsora de la innovació. Sí, la imitació abarateix els costos, intensifica la competència i ens torna a l’inici: la necessitat de diferenciació.

Y. Yahoo. El paradigma de la societat del coneixement i de la innovació = l’empresa Yahoo. En la base, creativitat. En l’estratègica: visió global i diferenciació. En els mitjans, tecnologia i capital. I en els objectius? L’infinit.

Z. Zen: Deia Lao Tse: “Qui vulgui contraure alguna cosa, primer l’ha d’expandir. Qui la vulgui debilitar, abans l’ha de fer forta. Qui vulgui destruir, primer ha d’aixecar. Qui vulgui obtenir, primer ho ha de donar tot”.

Vía “Abecedari per a innovadors” de Josep Maria Ferrer-Arpí.
Foto de portada: Javier Jaén.