El futur de l’educació passa per la creativitat

El futur de l’educació passa per la creativitat

Ho sentim, aquesta entrada està disponible només en Espanyol Europeu. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Asseure’s al pupitre, carregar llibres i apunts a la motxilla. Escoltar atents i sense badallar el professor que fa gargots a la pissarra o sermoneja temaris per prendre nota a la velocitat del llamp. En tot aquest procés, de tant en tant, l’alumne alça la mà per preguntar o lliurar treballs de forma puntual. Acabar la secundària per trobar feina, anar a l’institut per acabar batxillerat, anar a la universitat per tenir una feina, i si es vol una bona feina, màster i doctorat. Tot i que després reps la patacada al món laboral: mantenir les vuit hores disciplinàries de l’escola i així obtenir un salari que cobreixi les necessitats vitals. Però, aprendre no és molt més que això?

Crear un futur homogeni només ens du a la catàstrofe

Yaacov Hecht, un destacat pedagog israelià que promou l’educació democràtica i creativa en l’àmbit mundial, critica que encara mantinguem un sistema educatiu que prové de societats industrials, antidemocràtiques i que prepara els estudiants per a les fàbriques: treballs rutinaris, grisos, d’estructures piramidals i lluny de la diversitat. Mític és que grans genis de la història fracassessin en els estudis enutjosos que imposava el sistema educatiu i on no van poder obrir la porta de la creativitat. Crear un futur homogeni només ens du a la catàstrofe.

És per això que en l’era de la informació en la qual estem immersos, les velles generacions han de tendir, juntament amb les futures, a fomentar preguntes i respostes que no estandarditzi l’alumnat. Potenciar la creativitat és l’assignatura pendent de qualsevol escola o universitat. En aquest procés, tant el professorat com les famílies han d’involucrar-se en el procés formatiu de l’alumne i ajudar-lo a construir el futur. De forma individualitzada i dinàmica. Com? Amb coneixement dels seus gustos i habilitats, capacitant-los per reflexionar, per innovar i, així, saber què volen fer en el futur. Treballar la creativitat els ajudarà a crear la seva futura ocupació, fins i tot dissenyar la seva pròpia feina. Perquè, qui diu que ja existeix la feina que pots dur a terme? D’aquesta forma, es promourà una educació amb un procés formatiu que adquireix qualificació informacional i que no fabriqui un col·lectiu que desemboqui en una feina on pugui ser fàcilment reemplaçable.

Vía FFBCN.
Il·lustració de portada de Marta Altés.