El futur de l’educació passa per la creativitat

TheCreative.Net - Marta Altés

El futur de l’educació passa per la creativitat

Asseure’s al pupitre, carregar llibres i apunts a la motxilla. Escoltar atents i sense badallar el professor que fa gargots a la pissarra o sermoneja temaris per prendre nota a la velocitat del llamp. En tot aquest procés, de tant en tant, l’alumne alça la mà per preguntar o lliurar treballs de forma puntual. Acabar la secundària per trobar feina, anar a l’institut per acabar batxillerat, anar a la universitat per tenir una feina, i si es vol una bona feina, màster i doctorat. Tot i que després reps la patacada al món laboral: mantenir les vuit hores disciplinàries de l’escola i així obtenir un salari que cobreixi les necessitats vitals. Però, aprendre no és molt més que això?

Crear un futur homogeni només ens du a la catàstrofe

Yaacov Hecht, un destacat pedagog israelià que promou l’educació democràtica i creativa en l’àmbit mundial, critica que encara mantinguem un sistema educatiu que prové de societats industrials, antidemocràtiques i que prepara els estudiants per a les fàbriques: treballs rutinaris, grisos, d’estructures piramidals i lluny de la diversitat. Mític és que grans genis de la història fracassessin en els estudis enutjosos que imposava el sistema educatiu i on no van poder obrir la porta de la creativitat. Crear un futur homogeni només ens du a la catàstrofe.

És per això que en l’era de la informació en la qual estem immersos, les velles generacions han de tendir, juntament amb les futures, a fomentar preguntes i respostes que no estandarditzi l’alumnat. Potenciar la creativitat és l’assignatura pendent de qualsevol escola o universitat. En aquest procés, tant el professorat com les famílies han d’involucrar-se en el procés formatiu de l’alumne i ajudar-lo a construir el futur. De forma individualitzada i dinàmica. Com? Amb coneixement dels seus gustos i habilitats, capacitant-los per reflexionar, per innovar i, així, saber què volen fer en el futur. Treballar la creativitat els ajudarà a crear la seva futura ocupació, fins i tot dissenyar la seva pròpia feina. Perquè, qui diu que ja existeix la feina que pots dur a terme? D’aquesta forma, es promourà una educació amb un procés formatiu que adquireix qualificació informacional i que no fabriqui un col·lectiu que desemboqui en una feina on pugui ser fàcilment reemplaçable.

Vía FFBCN.
Il·lustració de portada de Marta Altés.