I tu què ets, deliberat o espontani?

TheCreativeNet - Alba Yruela

I tu què ets, deliberat o espontani?

Ho sentim, aquesta entrada està disponible només en Español De España. El contingut es mostra en l’idioma alternatiu. Fes click a l’enllaç per canviar l’idioma actiu.

Creativitat = combinar elements d’informació per crear idees o productes originals, útils i exitosos.

Talent = habilitat en un terreny específic amb una base genètica molt forta.

Imaginació = habilitat per percebre mentalment objectes o escenaris que no existeixen realment.

Existeixen dos camins per arribar a la creativitat: el deliberat i l’espontani:

1. Deliberat.

Creativitat seqüencial i estructural. Les persones deliberades focalitzen l’atenció per potenciar la creativitat. Saben d’on treuen les idees. La seva creativitat és lògica. Es basen en l’assaig-error. El seu centre de decisió es troba en el còrtex prefrontal esquerre. Això vol dir que funcionen segons la inhibició cognitiva, és a dir, diferencien molt bé el conscient de l’inconscient.

2. Espontani.

Creativitat intuïtiva. Les persones espontànies són creatives quan es relaxen. No saben ben bé d’on treuen les idees. Apareixen sense buscar-les. Es basen en el sistema emocional i en els nuclis d’associació. Se’ls relaxa el còrtex prefrontal i els emergeixen altres estructures. Això vol dir que funcionen segons la desinhibició cognitiva, és a dir, tenen menys filtres per a diferenciar el conscient de l’inconscient. Com menys filtres, més possibilitats de fer noves combinacions. I més possibilitats de ser creatius.

Tots dos camins ens poden dur a la creativitat. Això sí, e maneres diferents. La clau està en no trobar-se gaire immers en un dels dos punts. Agafar el millor de cadascun. Posar pocs filtres, desordenar la ment o fer connexions inesperades, sí, però també tocar de peus a terra i saber separar les bones idees de les dolentes.

Vía Franc Ponti.
Foto de Portada de l’Alba Yruela.